Trædrejning - Faglig læsning

Følgende er et dokument som kan bruges til introduktion til trædrejning

Trædrejning


Nederst ses den patron der skal bankes ind i træet. Øverst ses den metalstang man banker patronen ud af af træet.


  Patronen skal bankes ind i enden. Den skal sidde godt fast! drejebænken med.


Drejebænket set forfra. Træet spændes op mellem de to patroner, og ”landet” justeres. Landet skal være så tæt på træet som muligt, dog skal træet kunne drejes rundt uden at det støder på.


Patronen som er banket ind i træet placeres i hullet til venstre, og man spænder efter på håndtaget til højre. ”Landet” er sat helt tæt på træet.


Mejsel. Den bruges til at lave riller

 Skrubrør. Det er de rør man skal arbejde med til at lave fordybninger.

Trædrejning


Inden du drejer:
Når man arbejder med en drejebænk bruger man drejejern, eller rør. Der findes 5 forskellige jern/rør, nemlig et skrubrør, et fladt u-rør, et u-rør, stikstål og en mejsel. Vi skal kun bruge mejsel og skrubrør.

Skrubrør.
Dette rør bruges til at dreje et firkantet stykke træ rundt, det er derfor det rør man starter med. Røret bruges kun til at arbejde i aflangt træ, og ikke til skåle.

Fladt u-rør.

Det flade u-rør anvendes til langsdrejning. Det er måske det nemmeste jern at arbejde med da mundingen er smal, og derfor mere præcis.

U-rør.

U-røret bruges til tværdrejning, men kan også bruges til langsdrejning. Det er mere upræcist end det flade urør, men kan til gengæld hurtigere dreje større stykker.

Stikstål.
Som navnet antyder så bruger man det til at ”stikke” træet med, altså lave riller, eller små fordybninger.

Mejsel.
Det sidste jern kaldes en mejsel, og er også til langsdrejning. Det er et jern der især bruges til at lave riller i træet med, men kræver øvelse at bruge.

Træet skal være høvlet og rundet af!
Vælg jern efter den opgave du går i gang med!
Vær sikker på du cirka er i navlehøjde med landet (holderen ud fra træet)!
Den venstre patron skal være banket godt fast i træet, den højre skal spændes godt til. Træet må under ingen omstændigheder kunne rive sig løs!

Mens du drejer:
Trædrejning er en teknik der kræver stort fokus, og at man ved hvad man gør. Hvis man mestrer teknikken med de forskellige jern, er der næsten ingen grænser for hvad man kan dreje. Skåle, bordben, lysestager, håndtag er bare nogle eksempler. Derfor er det vigtigt at man koncentrerer sig meget og bruger det korrekte jern, afhængig af opgaven, hvis man vil have et pænt resultat.

Afrunding
Når man skal afrunde et stykke træ skal man bruge et skrubrør. Teknikken er at man placere røret solidt på landet og trækker det (lade det glide) hen over træet. På den måde bliver træets overflade rundet af. Man må ikke skubbe røret. Hvis man er rigtig dygtig og rutineret ved drejebænken, kan man også runde træet af med mejslen.

Fordybning/ formgivning
Når træet skal formes benytter man et u-rør/fladt u-rør. Teknikken er at placere røret solidt på landet i lodret position (med mundingen opad) og lægge den ned mod venstre/højre i en 90 grader vinkel (mundingen peger mod højre/venstre).

Stikning/riller
Vil man lave riller (små fordybninger) i træet skal man bruge en mejsel, eller et stikstål. Stikstålet bruger vi ikke. Teknikken er at placere mejslen solidt på landet med spidsen øverst, og så stikke mejslen ind i træet.

Landet skal være så tæt på træet som muligt uden at det rører træet!
Placer jernet på landet, og støt med højre/venstre hånd oven på jernet!
Husk at lade jernet gøre arbejdet, ikke dine muskler!
Kig hele tiden på træet!
Hvis savsmuldet bliver varmt på din højre/venstre hånd er jernet sløvt!


Efter du har drejet:
Mens træet stadig drejer kan man pudse det med sandpapir for at gøre det blødt og flot for både hånden og øjet.


Tjek denne hjemmeside for mere information om trædrejning http://www.kreativtraedrejning.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar